Entre plato y plato

El blog de Lluis Nel Estrada

Comparecencia de Lluis Nel Estrada na Comisión Especial d’Estudiu sobre’l Réxime de Proteición y Promoción del Asturianu na Xunta Xeneral del Principáu d`Asturies.

Comparecencia de Lluis Nel Estrada na Comisión Especial d’Estudiu sobre’l Réxime de Proteición y Promoción del Asturianu na Xunta Xeneral del Principáu d`Asturies.

Bonos dies: En primer llugar prestaríame agradecer el fechu de que daquién s`alcordara de min, como compareciente d`interés pa esti tema que mos ocupa, y agradecelo enforma dende los dos aspeutos que, pescancio, faen que tea equi güei como interviniente. D`una mano, la mio condición d`asturfalante, persona que, na midía de les sos posibilidiaes, vive n`asturianu en casa, colos suyos, y na cai, en sociedá. D`otra parte, la mio condición, amás d`hosteleru, d`espertu en gastronomía y productos agroallimentarios asturianos. Y ye nesta segunda faza onde van permitime qu`emplegue estos escasos diez minutos d`intervención con finxu d`argumentar, bien a les clares cuanto muncho y bono podemos tar perdiendo, de nun facer lo que tamos obligaos (tán obligaos ustedes, como heriedes d’esa ayalga) a facer cola nuesa llingua llariega, cola nuesa llingua asturiana.   Ye la nuestra llingua asturiana tan importante cuando mos referimos al sector agroallimentariu y a la gastronomía asturiana que nun podrían pescanciase estos caberos ensin la primera. Porque los nuestros productos de calidá y la nuestra gastronomía denómense, falen y esprésense n`asturianu. Pero ello ye, que van permítime dir más alla. Anguaño, nun tiempu nel que tolos indicadores marketinianos, perafiten que lo escaso ye comercial, lo propio vende y lo diferencial crea tendencia, nun interpretar que la nuestra llingua asturiana ye un indicador más de calidá pal nuestru sector agroallimentariu en particular y pa tol sector productivu asturianu en xeneral antóxaseme como una desafortunada necedá. Por eso van permitime comparar a la nuestra llingua asturiana col restu de productos de calidá que surden d`esta tierra. Un productu, la llingua asturiana, que necesita como cualisquier productu de calidá... leer más
La sidra de pera que triunfaba en Alemania

La sidra de pera que triunfaba en Alemania

Relanzamiento en el blog de Lluis Nel Estrada de un articulo que hacía referencia explicita a la sidra de pera de Viuda de Angelón y fundamentaba incluso bibliográficamente la existencia histórica de la misma, el mismo fue publicado en el desaparecido suplemento digital Mas24 del también desaparecido diario Asturias24. Hoy vemos como injustamente se nos «expolia» culturalmente un poquito más al prohibirse hacer referencia a este producto como «sidra de pera» en base a una legislación estatal que sencillamente desconoce la realidad cultural e historiográfica de este producto.   La sidra asturiana que triunfa en Alemania. 16 de Abril de 2014   Decía sobre la pera Fray Toríbio de Santo Tomás y Pomarada (1658-1715), dominico colungués en su Arte General de Grangerias, obra clarividente de la importancia y realidad agroalimentaria de la Asturies de otros tiempos  que: “De los perales también se sacan de sus frutas los mismos provechos que diximos de los manzanos. Y aun son de mayor valor, estimación y regalo. Donde nota que quanta más pera mezcles con la manzana para hacer la sidra tanto esta saldrá más caliente, más cordial y más preciosa”. No sé si Francisco Ordoñez, llagareru y autor de la Sidra de Pera Viuda de Angelón, leería a Fray Toribio antes de decidirse a producir su propia perada, tampoco si ha pensado en crear un nuevo producto mezclando peras y manzanas (probablemente sí porque en esa cabeza no paran de fluir las ideas). El caso es que la Sidra de Pera Viuda de Angelón es la excepción que confirma la regla de que en esta Asturies nuestra, en lo agroalimentario, aun queda... leer más
Amigu Redondo… Amigu Chana… Amigu Juan

Amigu Redondo… Amigu Chana… Amigu Juan

Tres formes de referise a la persona, a la mesma persona. Tres graos de aproximación, prosimida y confianza.   Redondo, el técnicu comprometíu cola recuperación de los vinos y viñedos de Cangas en primera persona. Seríu, rectu, formáu a sigo mesmu con nun pocu empeñu, esfuerzu y dedicación, casi que con toa. A Redondo conocíanlu por Redondo dos perfiles de persones bien estremaos. Por un lláu los que lu almiraben pol su trabayu al frente de la Bodega Monasterio de Corias, tantu pola so constancia como pola esponencial meyora y calidá de los vinos qu`ellaboraba añu tras añu. Esos mesmos eran los que dende el respetu y l`almiración reconocien la llabor de Redondo como secretariu primero y presidente del conseyu regulador de la Indicación Xeográfica primero y Denominación d`Orixen depúes de los Vinos de Cangas.   Pero tamién lu conocien por Redondo los que nunca supieron nin quixeron entender la política de” pasu a pasu y con bona lletra” de Juan Manuel Redondo Losada. Los que dende’l minutu uno del procesu de recuperación de los vinos de Cangas quixeron garrar atayos; Allá ellos colos sos proyeutos, más productivistes que productivos, más mercantilistes que mercantiles, siempres que nun faigan por confundir, nin por empañar el nome, el procesu, la calidá nin la honestidá de los vinos con Denominación d`Orixen  Vino de Cangas.  Redondo sintió una frase a un amigu y espertu sumiller asturianu de ñacencia y de paciencia y féxola suya pa siempres: “La contraetiqueta de la Denominación d`Orixen Vino de Cangas garantiza que lo que tas tomando ye un vino de Cangas… Tolo demás, ye un actu de fé…... leer más
Hacia la 2ª Revolución de los Quesos Artesanales Asturianos (I)

Hacia la 2ª Revolución de los Quesos Artesanales Asturianos (I)

Fue allá por principios de los años 80 del pasado siglo cuando muy lentamente, la quesería tradicional y artesanal asturiana empezó a descubrirse a sí misma, y con no poco tesón y esfuerzo logró el reconocimiento de Asturies como potencia quesera dentro del mapa, no solo estatal, sino europeo. Para ello coincidirían en el tiempo diversos factores. Uno de ellos fue la impulsión de la creación de la Denominación de Origen Cabrales, la cual condicionaba a una imprescindible adaptación a la norma higiénico sanitaria existente a la producción de nuestro queso azul enseña, y por extensión a la de la totalidad de la sector quesero artesanal asturiano. Sector que, hasta aquel entonces, constituía una realidad fundamentada, casi exclusivamente, en muy pequeñas producciones dirigidas al consumo familiar y la comercialización directa en los mercados de la zona. Casi de exótica podríamos tildar la presencia de un queso de Cabrales a principios de los años 80 en la carta de un restaurante carbayón y casi de impensable la de un Beyos, Vidiago o Porrua. El caso es que determinados queseros, y determinadas queseras, estas últimas casi merecerían un punto y aparte, pusieron toda la carne en el asador y emprendieron cuando ni tan siquiera nadie empleaba  aun este término;  Apostando deliberadamente por una producción de quesos artesanales asturianos basada en una leche de calidad y una tradición bien entendida en conjunción con una normativa higiénico-sanitaria, en ocasiones asimilada a trompicones y  quizás demasiado restrictiva; que imponía para el pequeño productor quesero artesanal las mismas exigencias que para la gran industria, y que además se cargaba de un plumazo la elaboración y... leer más

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