Entre plato y plato

El blog de Lluis Nel Estrada

Hacia la 2ª Revolución de los Quesos Artesanales Asturianos (I)

Hacia la 2ª Revolución de los Quesos Artesanales Asturianos (I)

Fue allá por principios de los años 80 del pasado siglo cuando muy lentamente, la quesería tradicional y artesanal asturiana empezó a descubrirse a sí misma, y con no poco tesón y esfuerzo logró el reconocimiento de Asturies como potencia quesera dentro del mapa, no solo estatal, sino europeo. Para ello coincidirían en el tiempo diversos factores. Uno de ellos fue la impulsión de la creación de la Denominación de Origen Cabrales, la cual condicionaba a una imprescindible adaptación a la norma higiénico sanitaria existente a la producción de nuestro queso azul enseña, y por extensión a la de la totalidad de la sector quesero artesanal asturiano. Sector que, hasta aquel entonces, constituía una realidad fundamentada, casi exclusivamente, en muy pequeñas producciones dirigidas al consumo familiar y la comercialización directa en los mercados de la zona. Casi de exótica podríamos tildar la presencia de un queso de Cabrales a principios de los años 80 en la carta de un restaurante carbayón y casi de impensable la de un Beyos, Vidiago o Porrua. El caso es que determinados queseros, y determinadas queseras, estas últimas casi merecerían un punto y aparte, pusieron toda la carne en el asador y emprendieron cuando ni tan siquiera nadie empleaba  aun este término;  Apostando deliberadamente por una producción de quesos artesanales asturianos basada en una leche de calidad y una tradición bien entendida en conjunción con una normativa higiénico-sanitaria, en ocasiones asimilada a trompicones y  quizás demasiado restrictiva; que imponía para el pequeño productor quesero artesanal las mismas exigencias que para la gran industria, y que además se cargaba de un plumazo la elaboración y... leer más
Juanjo Arrojo y el Afuega`l Pitu d`Oru 2016

Juanjo Arrojo y el Afuega`l Pitu d`Oru 2016

La Hermandá la Probe de Morcín, entidá organizaora del Certamen del Quesu d`Afuega`l Pitu de la Foz, vien de galardonar col Afuega`l Pitu d`Oru 2016 al fotógrafo afincáu en Xixón Juanjo Arrojo. Estes fueren les pallabres coles que tuvi l`honor de presentar al condecoráu por encargu de la organización, nuna edición descomanadamente especial na que tamién recibía el galardón de «Queseru Mayor 2016» a títulu póstumu, el nuesu collaciu Fran Sánchez «Temia»   Compromisu esti de “glosar” la figura d`un amigu como Juanjo. Porque Juanjo lo primeru de tou, además d`un gran profesional de la fotografía ye un amigu pa cualisquiera que lu conoza. Prósimu, humilde, cercanu, sinceru … Un amigu. Aquella  que nun se considere amiga de Juanjo cenciellamente será persona que refuga por sistema la prosimidá, la humildá, la cercanía, la sinceridá y la honradez… Oseya que nun podrá calificase d`otra cosa más que d`un mal bichu. Y ye que  resulta complicáu argumentar el porqué  una figura como la de Juanjo Arrojo ye mereceora d`un galardón como`l del Afuega`l Pitu d`Oru ensin destacar los valores humanos d`esti al que mos referimos. Ciertu ye que Juanjo descubrió l`encantu fotográficu de los quesos d`Afuega`l Pitu fae ya décades.  Allá por 1993 los primeros quesos de Margaría Mier na so quesería artesanal de Les Maces, nesti mesmu conceyu de Morcín, fadríen de distiguíos y estilizaos modelos pal oxetivu de Juanjo. Pocos años dempués llegaríen les desinteresaes collaboraciónes d`Arrojo, añu tres d`añu, pa cola Hermandá La Probe, emprestando les sos semeyes de quesos de puñu y atroncáos, roxos y blancos, pa ilustrar cartelos y cartafueyos promocionales. Ansinamesmo los asemeyos de toa... leer más
30 d`Avientu de 2014…

30 d`Avientu de 2014…

Siempre cuando toquen estes feches prestame falavos a los que sé que taís ehí. Podrán cambiar munches coses col pasu los años pero quisiera qu`esta enxamas camudara. El mió mensaxe de testu ya ye un clásicu dende los tiempos en que pagáramos unos céntimos por mensaxe enviáu… Qué tiempos aquellos!! Mañana  fina esti añu. Sabéis que pa min nun foi un añu más. Ye de bien ñacios ser agradecios y tengo que decilo:  Esti foi un añu enforma prestosu, nun porque lo diga`l Facebook, sinon porque ye obligáu pa min reconocelu como talu. Sabemos que les coses, “ehí afuera” tan cómo tan… Y qu` eso que pasa fuera repercute enforma dientro de les nueses cases, de les nueses families, de les nueses vides. Nunca llovió que nun abocanara, pero mientres qu`apara y non vamos facer por canalizar les agües d`esti persistente bastiazu pa qu`arramplen con tou aquello y toos aquellos que mos impiden ser un poquiñin más felices. Ya sabéis lo que vos digo siempres D`un problema…Una oportunidá.  Nun hai otra.  Solu dende`l positivismu se contruyen los suaños. Toi comenciu que 2015 va traemos a toes/os muches sospreses. Y serán bones. Un abrazu, un guiñu, un besu…... leer más
Seis artículos de Lluis Nel Estrada en Asturias24 para despedir 2014 con buen sabor de boca

Seis artículos de Lluis Nel Estrada en Asturias24 para despedir 2014 con buen sabor de boca

Enlazamos desde este post seis de los artículos, publicados semanalmente en el diario digital Asturias24 que han tenido más repercusión a lo largo del año. Estos, junto con otros muchos, dan forma a la sección «La Despensa Asturiana» dentro del suplemento semanal #MAS24. Asturias24 es un proyecto editorial que como 40 Primaveres esta estos días celebrando su primer año. Nos enorgullece colaborar semanalmente con el mismo. Esperamos que los disfrutéis y que os sean de provecho. Siguiendo un orden cronológico, del más reciente al más antiguo, estos serían: 1.-Chin-Chin a la asturiana. Un frugal repaso a la actual bodega asturiana así como a sus posibilidades como protagonista de la mesa navideña. 2.-La guinda del destilado. Un más que merecido guiño a la trayectoria de Emilio Serrano y sus destilados artesanales. 3.-El Gamonéu escondido. Una visita virtual a la mayada de Gumartini, donde Covadonga y Antonio elaboran algunos de los mejores quesos del mundo. 4.-Lo que tiene que ser (y no tiene que ser) el buen cachopo. Unos apuntes personales sobre este sencillo plato que causa furor en Asturies y ya también fuera de ella. 5.-Pautas básicas para disfrutar de la sidra en verano. El ABC para el consumo de sidra natural en Asturies, de calidad y con el servicio adecuado. 6.-Sacar tajada a nuestros quesos artesanales. Consejos prácticos para la adquisición y el consumo adecuado de nuestros quesos artesanales... leer más

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