Entre plato y plato

El blog de Lluis Nel Estrada

Comidos Vivos

Honráu m`afayo presentando un añu más, y van tres, una de les películes d`esti ciclu pa cinéfilos enfermizos que llega a la so quinceava edición y nel que siempre hai sitiu pa la mio especilidá.  La especialidá gastronómica de Peor Imposible; les conocies nel mundu “gafapásticu” como “cannibal movies”, “pelis de caníbales” de tola vida onde s`amiesten sangre, carne, sexu y carnaza a partes iguales. Acostumbro a presentar nesti ciclu pelis males permales, que faen siempre honor al entitulu del mismu: “Peor… Imposible”. Pero hete equí qu`esti añu paez ser que nun ye asina, porque recurriendo a la documentación esistente nes accesibles redes sociales sobre esti xéneru atópome con que Comidos Vivos, (Mangiati Vivi na so versión orixinal n`italianu) ye tou un clásicu de les Cannibal movies, antecesora de Canibal Ferox , obra maestra del canibalismu xabaz, y tamién obra del mismu director; Umberto Lenzi, (nun confundir con Umberto Tozzi, esti compón e interpreta canciones ñoñes que nos inciten a otru tipu de canibalismu que se practica ensin baxar de la cama) Comenos en vida unos a otros, depredanos…  A mi casi que ya nun me suena a cosa estraña, nin a tribus de Papua / Nueva Guinea.  Ciertu qu`equí somos munchu más civilizaos y depredámosnos, comémosnos en vida ensin tan siquier facemos sangre. Y los abullíos de dolor, los asparabanes y glayios llastimeros dexámoslos pa en casa, pa cuando nadie nun mos vea por requexu dalgún, llegando inclusu a l`automutilación y l`autodepredación. Ye más, llegando inclusu a comer en vida a los nuesos más cercanos allegaos que tienen que sufrir les consecuencies en cadena, ya no de les... leer más

Gastronomía, cine y canibalismu

Del 26 de Agostu al 1 de Setiembre torna, na so XV Edición, el Ciclu de cine «Peor Imposible» nel Antigüu Institutu de Xixón. Con esta ye la tercer edición na que collaboro con Chus Parrado y el so equipu, presentando una de les pelicules del Ciclu. Chus, siempres tien a bien reservame el «film» más «gourmet» del ciclu. Nel añu 2010 presente «Terror Canibal» (1981) Una producción española, réplica de «Holocausto Canibal» grabada dafechu en Benidorm y dirixía por Julio Pérez Tabernero.  Tras un parétesis en 2011, nel 2012 comprométome otra vuelta a presentar una de les  películes de «Peor Imposible» y nesta edición, Parrado concédeme l`honor d`abrir el Ciclu presentando la proyeición de «El Planeta de los Monstruos Hambrientos». Agora, en 2013, tócame presentar un de los trabayos clásicos de les «cannibal movies», del añu 1980, «Comidos Vivos», d`Humberto Lenzi. De cine entiendo pocu, de canibalismu igual un pocu menos…¿Pero? ¿Y lo bien que lo pasó?... leer más

De “lleis antibotellones” y “lleis integrales antidrogues” que confunden xaldes con merines

Porque a la fin igual mos dá que seya una Ordenanza Municipal de Convivencia Ciudadana d`un conceyu como`l de Xixón, gobernáu  por un partíu de calter rexonal de ranciu abolengo, qu`una Llei autonómica  d`Atención Integral en Materia de Drogues promovía pol supuestu progresismu de la socialdemocracia española. La cultura de lo propio, la cultura asturiana, y nesti casu la cultura de la sidra, siempre salen escaldaes. Asturies, tien la particularidá de cuntar con un fechu diferencial, unu más, que pa sigo quisieren cualquiera de les 16 comunidaes autónomes restantes del Estáu Español. Asturies tien una bebida propia, ñatural y de baxa graduación alcohólica enxertada nel so códigu xenéticu y eso nun hai Ordenanza nin Llei que pueda obvialo. Defender, a costafecha, esta diferencialidá, nun ye tar a la escontra de la convicencia ciudadana, nin afalar l`alcoholismu. Criticar lo que ta mal fecho o lleva camín d`ello con nomes y apellidos ye dar un esmenón a técnicos y políticos que nun faen bien los deberes, que trabayen y lexislen en base a borraores xenéricos de lleis en furrulamientu notros territorios y que nun tienen a bien considerar la cultura asturiana, tampocu la de la sidra, como un factor a respetar. Cenciellamente porque nesta tierra nuestro a la cultura propia dende les instituciones enxamás se la respetó gran cosa. Lo de nun poder echar sidra a la puerte d`un chigre en Xixón por tar consideráu “botellón” nun tien nome.  Lo de que los menores d`edá pa entrar nun llagar tengan que facelo acompangaos d`un adultu pa que te voi a cuntar. Agora lo que más m`esmuel ye eso de prohibir les... leer más

Lagrimas de placer de mantequilla

Ayer no lo pude remediar. Al finalizar mi jornada de trabajo apague el ordenador, baje al almacén y me dirigí al mural refrigerado de nuestro cash and carry de productos asturianos. Unas horas antes aquel recuerdo, aquel sabor se había instalado en mi memoria. Y quería rememorarlo a  través de mis propias papilas gustativas. Mantequilla Asturiana «La Imperial» con sal, elaborada por la Mantequera de Tineo. Pequeña empresa local propiedad del monstruo cafetero, vaqueiro oriundo y orgullo de esa tierra, Cafento. Ya lo argumentaba en su séptima carta a Ponz el ilustre Jovellanos… Se hacen a la verdad en Asturias muy ricos y regalados quesos, entre los cuales son señalados los de Caso y los de Cabrales. Se vende mucha manteca en los mercados de Castilla, y aún en esta corte, sin otra preparación que cocerla y entriparla; pero ni se fabrican quesos que puedan conservarse tan largo tiempo como los de Holanda, ni se sala la manteca para venderla embarrilada por todas partes, como la de Irlanda y Flandes. Quizás, el mantenimiento de Mantequera de Tineo y el ejemplo de la Mantequilla Asturiana «La Imperial» con sal, sea únicamente la excepción que confirma la regla establecida por Gaspar Melchor de Jovellanos. Al menos en lo referido a la mantequilla. Aún así, descubran esta sensación en su paladar amigos. Olvídense por un momento de injustos “tabús” referidos a las grasas de origen animal e introduzcan en su boca acompañado una porción de mantequilla salada, cierren los ojos, sientan, dejen que una lágrima de placer se derrame por su mejilla… Ahora repitan la operación con pan.... leer más

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