Entre plato y plato

El blog de Lluis Nel Estrada

Cuatro trucos para que el rollo de bonito nos quede bien jugoso.

Llega la costera del bonito del Norte. Los mejores bonitos llegan a puerto por nuestras lonjas norteñas y es tiempo de degustar este manjar, de buena relación calidad precio a partir de la segunda quincena de julio, de mil y una maneras. Uno de los platos más tradicionales y codiciados dentro de la gastronomía asturiana es el rollo de bonito con salsa de tomate. Van aquí los únicos trucos existentes para que el rollo nos resulte jugoso: 1.- Picar a cuchillo la carne de bonito del norte libre de espinas y piel. Cualquier parte del bonito es buena para hacer rollo, pero el rollo de bonito, un plato originalmente de aprovechamiento resultará extremadamente jugoso si está elaborado con carne de cogote, pestañas y demás recortes resultantes de extraer los lomos de las distintas piezas. 2- Miga de pan remojada en leche. Es el ingrediente vital para darle jugosidad a la masa de los rollos de bonito. Junto a esta el consabido refrito de ajo, cebolla y pimiento verde finamente picados, sal, huevos y pan rallado. 3-La masa no debe quedar muy compacta. Nos debe de costar relativo trabajo dar forma a los rollos antes de enharinarlos y dorarlos a fuego vivo. 4-Salsa de tomate casero para rematar la cocción de los rollos de bonito, es la última de las recomendaciones para obtener un plato de escándalo, que parece mucho más difícil de elaborar de lo que en realidad... leer más

Cinco recomendaciones para el transporte, la conservación y el consumo de queso de Cabrales en verano

1.- Siempre que compremos un Queso de Cabrales o una cuña del mismo para llevar a nuestro domicilio tras pasar unos días en Asturias, pediremos que nos la envasen al vacío. 2.- Como lo más seguro es que no podamos trasladar nuestro exquisito Queso de Cabrales en un ambiente refrigerado, recomendamos depositarlo nada más adquirirlo en una bolsa térmica ubicada en un lugar donde evitemos la acción directa de los rayos del sol. 3.- Aún así, tras el viaje hasta nuestro destino, lo más seguro es que nos encontremos con que nuestro queso se ha ablandado o incluso perdido sueros. No nos asustemos. Introduzcamos el queso en el refrigerador durante unas horas para que recupere su textura y posteriormente saquémoslo de la bolsa de vacío. Si hacemos esto a temperatura ambiente los olores desprendidos serán mucho más intensos y la perdida de sueros excesiva pudiendo llegar a resecarse el queso. 4.- El Queso de Cabrales deberá de conservarse a partir de este momento en la parte baja del frigorífico, envuelto o recubierto con un paño húmedo. 5.- Sacaremos del frigorífico la pieza siempre, al menos, una hora antes de su consumo para disfrutar del aroma, intensidad y sabor del exquisito Queso de Cabrales en toda su... leer más

Bon provechu

(Readaptación lésica y ortográfica d’un cuentu erótico-gastronómicu de Lluis Nel Estrada espublizáu na Revista del Bollu de la Sociedá la Peruyal nel añu 2003) Arrecendía a cielu. L`entrar naquella cocina de Llara yera entrar nel mesmu limbo. Arrecendía a carambelu. Entá m`alcuerdo perbién d`aquelles picatostes feches con pan bien gordo, recién frites, y de la capa d`almibre al puntu que pingaba de cauna d`elles. Aquel eróticu almibre de mazanes ranetes que yos apurría un tocar y un llambión bramente picardiosu. Lo de Llara yera un auténticu pecáu. Tol día metía naquel cuartu luxuriosu que yera la so cocina. Trabayando insaciablemente, col finxu únicu de satisfacer a los mozos del pueblu,y tamien a dalguna que otra moza. Toos arranaben por comer de les delicies de Llara… y ella sabíalo. Les ostres, abiertes al vapor de fueyes de menta y barnizaes con una reducción de llicores de la tierra de la que solu ella sabía la composición. Aquellos pastelinos d`hoxaldre enllenos de delicies de pescáu fresco, fresquísimu como`l so pelleyu, como la so boca. Un hoxaldre amasáu demientres hores, con aquelles manines fines, suxerentes, inocentemente enfariñaes pero que suxerien los más llascivos ya inimaxinables xuegos eróticos. Aquella crema de gambes qu`enllenaba d`evocadores arumes la casa, l`estragal, la cai. Que refervía a borbollones, caliente, mui caliente y picante na so xusta midía, y que facía les delicies de tol que perellí s`averaba… Y ellá esfrutabalo enforma. Alcuérdome perbien de la cabera vegada que tuve con ella. Fora un día cualisquier. Allevantárame cola necesida de dir a ver a Llara y esfrutar de los sos manxares. Ella recibióme  con una sorrisa naquellos tersos llabios,... leer más

Bernabé vive…

O polo menos el so mitu. Asina quedó atestigüáu el pasáu sábado 29 de xunu, nel Llar del Pensionista de Ribeseya. La presentación de la película «Bernabé», dirixía por Pablo Casanueva y protagonizada por Fernando Martínez cunto cola asistencia de más de 250 persones teniendo que quedar a espenses d`una segunda proyeición cerca d`otru tantu. El qu`esto soscribe foi convidáu a facer una introducción sobre la persona de Pablo Casanueva, y de pasu sobre la película. Esti foi el resultáu: Bones tardes a toes y a toos:                  En primer llugar como non nun me queda otra que agradecer enforma a Pablo Casanueva el fechu de que camentara na mio persona como introductor de la so figura nesta presentación de Bernabé. Un llargometraxe guionizáu y dirixíu pol propiu Pablo Casanueva, al que prácticamente tolos equi presentes conoceis, y de xuru que inclusu munchu meyor que yó, porque la mio relación con Pablín, aunque fondera pol cariñu que-y profeso entamó hai prácticamente un añu. O a lo sumu dos. Y digo dos porque foi agora hai bien pocu más de dos años, cuando nel mio trabayu recibí un mensaxe de un tal Pablo Casanueva, escritu nun perfechu asturianu, nel que mi decía lliteralmente que quería presentase al concursu de semeyes sobre temática asturiana Huella Astur, qu`añalmente organizamos na empresa, y al que concurren cerca de 200 fotógrafos,profesionales y aficionaos, tolos años.  Y claru, la so condición de menor d`edá, naquel entos cuntaba con quince años, pero a un tiempo la so sinceridá y caballerosidá, dignes de tou un paisano, llevábenlu a consultame si podría presentar la obra al nome del so... leer más

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