Entre plato y plato

El blog de Lluis Nel Estrada

Consumir ecológico, consumir local…Paliar la crisis

Hace unos meses, la antigua Consejería de Medio Rural, capitaneada por el entonces consejero de IU,Aurelio Martín y el presidente de UCE-Asturies, Dacio Alonso presentaban el estudio, “Opiniones y actitudes sobre los elementos ecológicos”, elaborado por UCE y fundamentado en 430 encuestas telefónicas realizadas a mayores de 16 años domiciliados en los 16 municipios más habitados de Asturies. Este estudio sociológico arrojaba una predicción halagüeña para el producto ecológico, en forma de futuro compromiso de compra, por parte de un 80 % de los encuestados así como de futura demanda expresa del producto ecológico en el comercio asturiano por parte de un 87 % de los mismos. Estas esperanzadoras previsiones futuras, aunque no dejan de ser meras “declaraciones de intenciones”, siempre son necesarias porque reflejan una importante sensibilidad social hacia la mejora en nuestros hábitos alimentarios. Una mejora en los hábitos alimentarios que debe de ser base para la reactivación de nuestro medio rural asturiano. El consumo de lo ecológico, el consumo de lo sano, son premisas que deben de ir de la mano de la del consumo de lo local. Así parece que, por fín y tras muchos años, empieza a entenderlo también nuestra administración pública, enfrascada ahora en una, quizas un tanto precipitada, cruzada en defensa de la producción agroganadera de carácter ecológico. Fomentar una producción rural de carácter ecológico y fundamentada en la recuperación de razas cárnicas y variedades hortofrutícolas locales se plantea como uno de los pocos caminos sensatos para la reactivación de nuestro medio rural asturiano. En realidad no estamos planteando ninguna novedad, pues este medio rural asturiano, tradicionalmente, siempre nos ha proporcionado lo... leer más

L`Escanciador 2.0

El pasáu sábadu, 9 d`Ochobre presentábamos el proyeutu “Escanciador 2.0” dientru del programa del Foru Internet Meeting Point #FIMP, probatiblemente’l meyor alcuentru d’Internet del norte del Estáu Español, que se cellebra añalmente en Xixón organizáu por El Comercio.es y del que ye cabezaleru visible Carlos Urioste, un auténticu celebru nesto de los nuevos medios comunicativos, amás de figura tranquila y pausada tres la qu`aldovinase que s`escuende una persona y profesional d`espatarrar. Quiciavis hai unos años, perpocos, naide nun atalantara lo que`l biltar de les nueves Redes Sociales diba a llegar a suponer pa la nuesa sociedá. Quiciavis si d`aquella dalguien s`atriviera a dicir qu’al traviés de redes como Twitter o Facebook, una empresa como Tierra Astur/Crivencar diba a poder aportar a millares de veceros y siguiores con un coste “0” y con un retornu descomanáu, naide nun diera credibilidá a eses pallabres. Por embargu lo que dalgunos definieron como “futuru” ye ya un “presente”. Y el nuesu curtiu “Monologueando”, enxertáu dientro d`un programa enllenu d`espertos en Social Media foi nidiu exemplu d`ello. Hai unos meses presentábemos públicamente’l nuesu Plan formativu pa escanciadores, asina como la figura del nuesu “Mayestru Escanciador”, un auténticu “sumiller de la sidra”, encarnáu na persona de Sabino Perez Presa. El sábadu decidimos dar un pasu más. Virtualmente ñacía @escanciador, el nuesu Escanciador 2.0, un escanciador qu`al traviés de la, al mio pescanciar, más dinámica de les redes sociales, Twitter, va echar un gabitu a toes/oos aquelles/os que quieran tener más conocimientu sobre`l mundu de la sidra y tolo qu`arrodia a esta. El decálogu del escanciador, algunes notes sobro la preba de sidra, apuntes de vocabulariu... leer más

La mayor tosta de quesos artesanos del mundu

El domingu 11 de setiembre celebrábase en La Foz de Morcín la XXIII Feria de los Quesos Artesanos Asturianos,la «decana» nesto d`aconceyar a productores queseros de toos y caún de los nuestros quesos artesanales asturianos. Foi hai agora ventritrés años cuando la Hermandá de La Probe se decidió a entamar esta primer feria, siempre a comuña cola Asociación de Queseros Asturianos. Al abellugu d`esti certame nacieron gallardones talos como`l de Queseru Mayor d`Asturies, qu`un sirvidor tuvo l`arguyu de recibir nel añu 2006 y que nesti añu foi a parar a la Caja Rural pol so sofitu cola financiación de dellos llibros sobre quesos asturianos. Poca xente asistió nuna prestosa mañana de setiembre a esti certame queseru. Poca xente y, lo que ye peor, pocos artesanos queseros. Y tengo que ser sinceru y dicir que m`esmolez enforma qu`esti tipu d`eventos básicos pa la promoción de los productos artesanales asturianos pierdan puxu. Sicasí, a la tarde, la propuesta, a comuña xunto al incansable Pepe Sariego -alma d`esti certame y de tantísimes otres coses que se faen en La Foz de Morcín-, de facer la mayor tosta de quesos artesanales del mundu foi tou un éxitu. Cincuenta metros de pan d`escanda, xentileza de Fernando Farpón y Speltastur, la so firma comercializadora de fariña y productos derivaos de la escanda asturiano, cinco quilos de tomate fresco triturao con ayu y aceite d`oliva, cerca de trenta quilos de quesos artesanales asturianos de toa triba (de vaca, de cabra, d`oveya, Afuega`l Pitu, Cabrales, Gamonéu, de Vidiago, de Los Beyos, Casín…) y oriéganu foron los ingredientes empleaos pa facer la tostona quesera. Como gratinador, un «argadiellu... leer más

Formación Sidrera y Mayestru Escanciador

El pasáu mes de xunu presentábase públicamente el plan internu de formación ya incentivación d`escanciadores que, de magar hai cerca tres años, vien desendolcando Sidreries Tierra Astur pa colos sos trabayaores. A un tiempo aprofitose la ocasión p`asoleyar tamién la figura del “mayestru escanciador” de Sidreríes Tierra Astur, representada na persona de Sabino Perez Presa, un profesional sidreru de contrastada esperiencia que rexentó establecimientos como la popularísima Sidrería Los Portales de La Pola Siero, o la Sidrería Cantábrico n`Uviéu y que dende hai cerca de dos años trabaya en Sidreries Tierra Astur. Embaxu la lleenda “Tierra Astur: Escanciadores de Campeonato” la Sidrería Tierra Astur Águila de Cualloto abellugó un dinámicu actu de presentación nel que taben convidaos toa triba de medios de comunicación, llagareros proveedores de la firma, personalidaes arreyaes al mundu de la sidra asturiana y representantes del mundu empresarial y formativu asturianu. Nun fueron munchos los asistentes pero si notable la repercusión mediatica, incluyéndose una conesión en direutu col programa “La Mañana” de TVE nel que Perez Presa pudo facer una pequeña “preba” de sidra y escanciáu en vivu pa más de tres millones d`espeutaores (audiencia estimao). Nada ye fortuitu. La presentación del pasáu mes de xunu ye frutu d`un abegosu trabayu cohesionáu pente xerencia, dirección hostelera, dirección formativa y dirección gastronómica d`esta humilde empresa asturiana. Hai años que llegamos a la conclusión de que si naide s`esmolecía en formar a los nuesos profesionales tendríamos que ser nos mesmos los que mos encargaramos d`esa xera. Tamién aldovinamos que si nadie s`encargaba de dignificar enforma la figura del escanciaor nos mesmos tendríamos que facelo. La sidra asturiana ensin... leer más

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