Especies en pelligru d`estinción

Con Antonio na Mayada de H.umartini (Llagos de Cuadonga)

Con Antonio na Mayada de H.umartini (Llagos de Cuadonga)

Por circunstancies, que`l tiempu mos dirá. Llevo visitando nos meses caberos a estremaos pastores y queseros artesanos de la comarca oriental asturiana. Como asturianu, profesional del ámbetu de la gastronomía y persona comprometía col producto agroallimentariu del país y cola tierra que posibilita la so esistencia, llevo tiempu enforma esmolecíu  pola situación del pastoréu nes nuestres montañes.

Considérome ecoloxísta, dende siempres, dende neñu. Porque ser ecoloxista, recurriendo a los xuegos de pallabres, y al mio cenciellu entender, nun ye otro que defender los ecosistemes nos que vivimos d`un forma «lóxica». Crieme pente cazadores y pescadores y por eso también atalanto que`l cinexéticu tien que ser un recursu indipensable pa caltener el equilibriu del nuesu ecosistema, además de fonte de recursos pa`l mediu rural asturianu.

Préstenme lo animales. Tolos animales, y defendo la pervivencia de les races y les especies. A ser posible de toles races, de toles especies. Nun soi especialista en ñatura, nin en bioloxía, munchu menos en zooloxía. Sicasí puede que d`antropoloxía sepia un puquiñin más, por formar yo mesmu parte d`esta especie y porque me presta enforma saber del pasáu de la mesma nel ámbetu rural.

Por eso quiero dende`l mio blog personal, ensin recurrir a extremismos nin pretender el desaniciu de ninguna otra especie xabaz, posicioname dafechu a favor del caltenimientu de la «raza» de los pastores de los Picos d`Europa. Ye absurdu pretender la defensa de los nuestros quesos artesanales o la recuperación de races autóctones doméstiques, como la cabra bermella, el asturcón, la oveya xalda o la asturiana de la montaña ensin garantizar antes la esistencia de los pastores. Por eso l`alministración, los axentes implicaos y el ecoloximu consecuente tien que tomar midies pa calibrar la balanza trófica de forma que la montaña asturiana nun solu se caltenga, sinon que se tresforme en fonte de futuru y de recursos, siempre dende una perspeutiva sostenible p`Asturies y la so xente.

Porque «Ensín pastores nun hai paraisu» nin habrá Asturies. Polo menos esa Asturies pola que munchos nagüamos.

1 Comentario

  1. Dende Capilé Catering y Casería Asturiana La Maruta tamos contigo Lluis Nel, nosotros tamién tamos trabayando por un proyeutu en Sariegu pa recuperar y nun escaecer les races asturianes y los usos tradicionales. Cuenta con nós pa lo que precises. Un abrazu,
    Moisés Machargo T695 922 695

    Contestar

Envía un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.