Anima de sidra en forma d`auguardiente


Articulo Gastronómico en Lengua Asturiana publicado en el Semanario «Les Noticies». Enero 2011.

Hailos que sentimos un placer especial cuando descubrimos que daquién, col so esfuerzu y saber facer, pon nel mercáu una nueva ayalga gastronómica d`orixe asturianu y mui alta calidá. Bien ye ciertu qu`Asturies produz con una calidá mui alta munchu de los suyu, pero nun lo ye menos que`l fechu de que nos años caberos el productor agroalimentariu asturianu asemeya tar más metíu al riegu de la comercialización estandarizada y convencional, que dimpuestu a asumir riesgos nel desendolque y comercialización de nuevos (que non por “nuevos” faltos de tradición) productos gastronómicos y de altu valor añadíu, por diferenciación y por calidá. Ye por ello que cuando un productu determináu “da`l campanazu”, pola so estremada calidá, unu nun puede más que sintir un arguyu especial como profesional de la gastronomía y como asturianu.
La Casería de S. Xuan del Obispu, asitiada na collación sierense de Tiñana, vien de sacar al mercáu dende finales de 2010, una edición llimitada de “Salvador del Obispo” de 3000 botelles de 50 cl.; Un auguardiente de sidra d`holandes aseladamente destilaes en tradicionales alquitares y aneyáu en carbayu americanu que lleva durmiendo nes bodegues del llagar de la collación tiñosa nueve años. La Casería de S.Xuan del Obispu destila desclusivamente nes sos alquitares sidra ellaboráu al cientu por cientu con mazanes asturianes y nun amiesta nos sos destilaos proporción dala de magaya nin dengún componente químicu. Nada que nun seya más qu`autentica sidra asturiana por orixe de la matería prima y métodos d`elaboración.
D`un anaranxáu rellumante, arumes llimpios a mazana y regustos balsámicos, con una prestosa integración alcohólica que “disimula” el so ampliu potencial espirituosu (42’5º), Salvador del Obispo antóxase comu`l nectare del gourmet asturianu d`anguañu. Tou ta curiáu al detalle, tantu nesti productu como nel restu de los que comercializa esti llagar de Tiñana. Alta calidá, impecable presentación, anovador diseñu de la botella. Inclusu el nome comercial del aguardiente tien cantu…
Foi una mañana del mes caberu d`esti fináu añu 2010 cuandu al entrar na oficina y adicar el grabáu d`una botella que versaba “Salvador del Obispo -Aguardiente Viejo de Sidra- En Roble 9 Años”, nun pudi facer más qu`allanciame enriba`l prietu cascu acebache que caltien esti oru lliquidu y glayar al altu la lleva…-!!Que bonos son…¡¡
Nun lo dicia pol productu, que ya sabía saldría cualesquier día al mercáu, nin pol so atractivu diseñu, que lo yera, nin pola calidá del so conteníu, qu`enta nun probara. Dicialo pol nome que`l equipu de la Casería de S. Xuan del Obispu apurriera al productu: “Salvador”. El mesmu que`l d`aquel buque, qu`a lo cabero del s.XVI salía del norte de la Península Iberica a combatir escontra les tropes ingleses na “Armada Invecible”, xufrendo una esplosión nel so polvorín y naufragando cerca de les costes normandes. Fasta les sableres d`eses tierres aportaríen dalgunos de los pequeños toneles que tresportaben un espirituosu fasta entós desconocíu na rexón. Les casi ilexibles lletres, qu`en rialidá daben nome al buque propietariu del auguardiente, apellidaríen, de magar entós, al so conteníu: Salvador – Calvador – Calvados.
Si la hestoria ye rial, o namai ye una lleenda enxamás vamos sabelo. Pero qu`esta hestoria esiste dientro de la tradición auguardentera normanda ye una autentica rialidá. Por eso cuando Jose Luis Meana, propietariu del llagar productor, y el so equipu comercial apurrieron el nome de Salvador de Obispo, a esti “calvados asturianu” taben amosando, otra vuelta más, que saben perbien lo que se traen pente les manes…¡¡Qué bonos son…!!
La tradición asturiana na ellaboración d`auguardientes de sidra, comu tantes otres artes tradicionales propies tuvo a puntu del desaniciu. Bien ye ciertu que n`Asturies siempres se destiló, tantu magaya comu sidra, pero perpoques foren les esperiencies comercializaores d`esitu nesti sen. Na memoria hestórica de la industria sidrera asturiana queda l`intentu del llagar ribeseyanu de los Hermanos Blanco, na segunda metada del sieglu XIX. Dempues vendría el célebre Auguardiente de Sidra “Colloto” y la entrañable hestoria del so autor Jean Petit. Petit aportara fasta Cualloto, probatiblemente dende Normandía, y ellí entamaría la producción d`auguardiente de sidra nel llagar de Sidra Cima de Cualloto. La so inesperada muerte interrumpiría un procesu que`l so fiu Rene Petit descubriría 35 años dempués nun viaxe ocasional a Asturies, fechu col finxu de conocer la hestoria del so fináu pa. Nuna visita a les instalaciones del llagar descubriría una barrica na que s`afayaben cientos de llitros d`aguardiente nun aseláu lletargu de 35 años. L`Aguardiente “Colloto” saldría al mercáu, nel añu 1978, con 37 años de solera, llegando a algamar precios de venta de hasta les vente mil pesetes por botella.
Tendría que pasar más d`una década pa que la prestixosa destilería ribeseyana de Los Serranos, siguiera l`exemplu de los Hnos Blanco y de Colloto y decidierase a producir Auguardiente de Sidra. La destilería asitiada na collación de Collera ya lleva cerca de venti años comercializando el so “Marc de Sidra” (Denominación Europea Específica consiguida por Emilio Serrano, na so llucha d`años intentando algamar comercializar el so producto embaxu l`epígrafe de “Brandy de Sidra”, cosa que`enxamás consiguiera). El productu de Los Serranos, tamien d`una considerable calidá, comercializase tres pasar un par d`años nes barriques de la so bodega, onde durmen aguardientes de ya más de venti años de solera que dan llugar a delicies como la so “Crema Astur” de lleche, amiestu d`aguardiente de sidra y crema de lleche, o la edición llimitada d`Aguardiente de sidra con pebides d`oru cola que el bon Emilio Serrano regalaría nel so día a D. Felipe de Borbón y Grecia.
En Villaviciosa, Sidra Escanciador tamién asoleyaría demientres cerca d`un par de décades la so particular versión del Auguardiente de Sidra; en botella baxa, asemeyada a les d`una popular wiskhy escoces d`alta calidá y de suave bouquet. El pieslle del llagar maliayu precipitaría el desaniciu d`esti productu.
Otres destileríes asturianes como El Molín del Nora, en Noreña, tamién ellaboren oruxos de magaya y aguardientes de sidra, vien pa la so comercialización comu talos, bien pa la ellaboración posterior d`otros llicores de más baxa graduación alcohólica, como el llicor de sidra del duernu, o llicores de miel, guindes o herbes. Seya comu fuere la nacencia de Salvador del Obispo ye, comu el propiu llagar pedrica: “Un momentu hestóricu”. Los asturianos tenemos agora la posiblidá de convidar a los nuesos con unu de los meyores espirituosos que se faen dientru y fuera del Estáu Español, por calidá y diferencialidá.

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7 Commentarios

  1. Paisano! acabo de descubrir tu blog.Encantada de conocerte.

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  2. Encantáu de conocete Isabel. Ya he descubierto yo también tu blog…el_quinto_d… las informaciones que yo tengo es que la fabrica de licores y aguardientes de Escanciador ya no funcionan…intentaré corroborar la misma no obstante…no es mi intención desear o informar equivocadamente del cierre de ninguna empresa asturiana

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  3. Pueso asegurarte al 100% que Sidra Escanciador permanece abierta, ya que trabajo en la misma.

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  4. Dixeronme hoi que cambió de propietarios y que ya no produz llicores ni aguardientes…Ye asi entonces?…Gracies pola tu información

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  5. tengo una botella que califican como un tesoro unico que es el brandy de manzana Colloto de jean petit de 1937, si alguien estuviera intetesado la pondria en venta.

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    • Estimado Cesar: Así es… Actualmente se considera un artículo de colección. Si me enterara de alguien interesado te lo comunico. Gracias!!

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